A rozs története régi időkre vezethető vissza, évszázadokon keresztül a szegények gabonájának tekintették, lisztjét sötét színe miatt a felsőbb társadalmi rétegek leminősítették. Azóta azonban köztudott, hogy számos kedvező hatása van az emberi szervezetre, így a rozskenyér az egészséges kenyerek táborát erősíti.
Különböző áruházláncok polcain keresgélve a "rozskenyér" felirattal ellátott termékek bizony több odafigyelést igényelnek. Szomorúan tapasztaltam, hogy ezek a kenyerek csak 50, vagy kevesebb %-ban tartalmaznak rozslisztet, így az inkább nevezhető rozsos kenyérnek, mintsem valódi rozskenyérnek. Ez mellett azonban nem haladhat el egy diétás étrendet követő vagy ételérzékeny vásárló, ezért arra a döntésre jutottam, hogy elkészítem otthon az én saját, valóban 100%-os rozskenyeremet. Előtte 1-2 nappal készítettem gyors kovászt, aminek a receptjét szintén megtaláljátok a bejegyzés végén. Számomra nagyon kellemes, valódi házias ízvilágú kenyeret sikerült összehoznom. A következőképpen készítettem:
Összetevők:
1 dl előre elkészített kovász
1 púpos teáskanál só
4,5 dl víz
- A rozslisztes kovászt sóval és fél kg teljes kiörlésű rozsliszttel elkevertem, ezután addig adtam a tésztához a vizet, amíg kellően "megmunkálható" masszát kaptam (ez kb 4,5 dl-t jelentett), amit csomómentesre kevertem. Cukor helyett én egy csipet elitritet használtam, illetve ízlés szerint naprafordó- vagy tökmag hozzáadásával lehet feldobni a tésztát.
- 1 óra kelesztés után 220 fokon előmelegített sütőben fél órán át hagytam sülni. A kenyér belseje készen kissé nedves maradt, így több napig frissen elállt. Íze jellegzetes, a rozskenyér imádóinak nem okoz csalódást.
Én személy szerint nagyon elégedett voltam, hisz fontos hozzátenni, hogy sokkal nyugodtabb szívvel fogyasztottam az általam készített kenyeret, mintsem a boltban vásárolt ismeretlen összetevőjű társát.
A kovászhoz:
25 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
250 ml víz
5 dkg élesztő
1 dl tehén/kókusztej
- Az élesztőt kókusztejjel futtattam fel, majd az összetevőkhöz adva elkevertem.
- A kész keveréket egy befőttes üvegben letakararva félretettem.
- Pár óra elteltével, amikor már buborékossá vált a felszíne, megkevertem. Ezt pár óránként meg kell ismételni.
A kovász másnaptól kezdve, megérve használható sütésre. A hűtőben akár 2 hétig is eláll.
Jó étvágyat! :)
A kép felhasználása tilos!